Healing Moves

Trauma Sensitieve Yoga Praktijk

TSY

Wat kan Trauma Sensitieve Yoga voor jou betekenen?

Trauma Center Trauma Sensitive Yoga (TCTSY), in Nederland Trauma Sensitieve Yoga (TSY) genaamd, is een yogavorm, ontwikkeld in de Verenigde Staten in het Center for Trauma and Embodiment bij het Justice Resource Institute (JRI) in Brookline, Massachusetts onder leiding van Bessel van der Kolk en David Emerson.
Het is een evidence-based (wetenschappelijk bewezen) interventie, bedoeld als ondersteuning bij de therapeutische behandeling van PTSS, ontwikkelings- en complex trauma. TSY wordt ook gebruikt als een (preventieve) ondersteuning bij burn-out, stress, depressie, slaap- en angstproblemen. Naast Hatha-Yoga is TSY gebaseerd op trauma-theorie, hechtingstheorie en neurowetenschap.
Anders dan in een reguliere yogales gebruikt de ‘facilitator’ (begeleider) alleen uitnodigende taal i.p.v. opdrachten of aanwijzingen.
Deelnemers worden steeds uitgenodigd om zelf actief keuzes te maken. Bewust en vanuit vrije keuze met je lichaam yoga doen, geeft je de mogelijkheid de verbinding tussen je lichaam en geest te herstellen. Trauma kan het soms moeilijk maken om (delen van) het lichaam te voelen. Door interceptie, dat betekent het leren opmerken van sensaties in het lichaam, het van binnenuit voelen van het eigen lichaam, wordt je tijdens een TSY sessie uitgenodigd en aangemoedigd om deze sensaties te ervaren en op basis hiervan keuzes te maken. Deze manier van werken leidt tot empowerment en het ontwikkelen van het besef dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat je doet en hoe je je erbij voelt.
In een TSY sessie gaat het om rustige bewegingen en houdingen, gericht op stretchen, ademhaling, balans en concentratie. De facilitator doet de oefeningen altijd mee en raakt deelnemers fysiek NIET aan. Iedereen kan meedoen; de oefeningen kunnen ook op een stoel worden gedaan en lenig zijn of ervaring met yoga, is niet nodig.

De 5 pijlers waarop Trauma Sensitieve Yoga is gebaseerd

Uitnodiging
Je wordt voor elke houding of vorm die we gaan maken uitgenodigd.

Keuzes maken
Je hebt tijdens de sessie of groepsles altijd keuzes, je mag ten alle tijden jouw keuze bepalen en maken, ook als dat betekent dat je de oefening niet wil doen.

Interceptie
Interceptie betekent het interne ervaren, bijvoorbeeld je voelt een stretch in je been tijdens een houding. Omdat je door complex trauma kan dissociëren of herbelevingen hebt is het contact met je lichaam er mogelijk niet of minimaal. Je voelt je lichaam dan niet. Het kan zelfs zo zijn dat je geen honger, dorst of kou voelt. Door te oefenen met interceptie tijdens TSY kan je dit herstellen en meer in het huidige moment zijn.

Authentieke gedeelde ervaring
Ik wil jou als TSY begeleider een veilig kader aanbieden. We doen de houdingen samen en doen dat op onze eigen manier. Omdat trauma vaak ontstaat binnen relationele bindingen, is veiligheid belangrijk. Ik zal ervoor zorgen dat ik jou een veilig kader biedt, wat voorspelbaar en consistent zal zijn.

In het NU zijn
Doordat je stap voor stap mag voelen wat er in je lichaam gebeurd en je daar gewaar van wordt, leer je in het NU te zijn. Je leert je te ankeren in het huidige moment. Dat kan ervoor zorgen dat als je angsten opspelen en die ervoor zorgen dat je gaat dissociëren (uit contact gaan), je leert om de mogelijkheid te benutten, weer in het NU terug te komen. Dat geeft je handvaten voor de toekomst.

Blogs

Undercover

Een paar jaar geleden, tijdens een avondje uit met een vriendin, kwam ik plotseling iemand tegen uit mijn verleden. Iemand die ik liever nooit meer

Read More »

Slapend Monster

Ze kwam voor het eerst in de praktijk. Keek rond en zei; “wat mooi, ik voel me meteen thuis”. Haar verhaal was complex, haar traumatische

Read More »

Healing Moves

Trauma Sensitieve Yoga Praktijk

individueel

Als je wilt, kan ik je begeleiden in een één op één sessie Trauma Sensitieve Yoga. We starten dan als je wilt met een gratis intake gesprek van ongeveer een uur. Je mag daarna vrijblijvend de keuze maken of je wil starten. Het is ook mogelijk om samen te werken met een zeer ervaren Trauma Therapeut, als je dat wilt kan ik je daar naar verwijzen.

in groepen

Het is mogelijk om in een (kleine) groep van hooguit 8-10 mensen, Trauma Sensitieve Yoga te doen. Op de woensdagochtend geef ik groepslessen bij Delight Yoga.

bedrijfstraining

De training ‘Hulp voor Hulpverleners’ is door mij ontwikkelt en bestaat uit een programma met 3 modules en een werkboek. De training is voor een ieder een unieke ervaring, omdat je aan je eigen traject werkt en toch in groepsverband. Deze training is uniek in Nederland en zal je verrijken als hulpverlener, ook zeer geschikt voor mantelzorgers.